Skriv til mig i dag for hjælp

Jeg besvarer gerne dine spørgsmål.

KONTAKT MIG

Gode råd om pension

​Pensionopsparing kan man sige består af 3 forskellige ben for mange og 2 ben for andre. Det første ben er selve din pensionsopsparing, næste ben er dine frie midler og det sidste ben er din boligøkonomi. Alle 3 forskellige dele skal man medregne når vi snakker pension. Hvis ikke man har en ejerbolig/andelsbolig så består pensionsopsparingen selvfølgelig kun af de 2 første ben.

​Når man kigger på sin pension bliver man nødt til at se samlet på sine værdier. Det kan sagtens være at man ikke står dårligt, selvom man ikke har fået sparet særlig meget op til pension. Det kan eventuelt være man har et gældsfrit hus, hvilket gør man har meget små boligomkostninger. Man har dermed også mulighed for senere at benytte noget at sin friværdi til at supplere sin opsparing med.

Ovenstående overblik kan være svært at lave, alt afhængig af hvor man er i livet.

Hvis man kun har få år til sin pension, så ved man bedre hvad man har end hvis man lige har købt bolig og også eventuelt lige er blevet forældre. Men ens behov ændrer sig også. Hvis man har over 20 år til pension, er der for mange usikkerheder til at lave et klart billede. Det vigtigste på dette stadie er, at man har en fornuftig indbetaling til sin pension, at man har taget en aktiv beslutning om hvordan ens pension bliver placeret, at man ved hvilke omkostninger man betaler og vigtigst hvordan man er dækket i tilfælde af dødsfald eller hvis man mister sin erhvervsevne. Hvad der er vigtigst kommer altså an på hvem man er og hvor man er i livet.

I forhold til indbetaling til pension så er 15 – 18 procent af ens løn et rigtig godt udgangspunkt.

Omkring placering af sin pensionen, så snakker vi her om en pose penge hvor man har en meget lang løbetid, hvorfor jeg næsten altid vil anbefale investering. Hvilken type investering skal man så vælge. Denne del hænger meget sammen med omkostninger forbundet med ens pension, og der er som udgangspunkt 2 valgmuligheder, aktiv og passiv. En aktiv placering betyder at man vælger en investeringsform, som prøver at slå markedet, altså genere et afkast til dig, som er højere end hvad markedet ellers giver. F.eks. hvis de danske elite aktier giver et afkast på 7 procent i 2017, så skulle disse gerne give et afkast, der er højere end dette. Ulempen ved en aktiv placering er at omkostninger hertil er højere end passive foreninger, og det er meget få der kan slå markedet igen og igen. En ting er at generere et stort afkast et år, men det vigtige for dig er jo at de gør det igen og igen. Med en passiv investeringsforening så ønsker man at følge markedet. Dette betyder at investeringen er meget nemmere for investeringsforeningen at lave og dermed også meget billigere. Hvilken en man skal vælge er udfra hvad man tror på, men jeg vil dog primært anbefale passive investeringsforeninger.

I ens pensionordning er der næsten altid også forsikringer for, hvis man skulle gå bort og hvis man skulle miste sin erhvervsevne. For yngre mennesker er disse 2 forsikringer det vigtigste at forholde sig til. Forestil dig at I har købt hus og er i gang med at etablere jer som familie i dette nye drømmehus. Hvis det frygtelige skulle ske, at en af jer mister livet, så udover at håndtere denne dybt ulykkelige situation, så står man også og skal forholde sig til, hvordan skal man klarer sig økonomisk. Her er det ikke sikkert at man ønsker at blive boende i det hus man har købt. Dette var jo jeres drømmehus for jeres familie og denne er nu ændret. Men uanset hvordan man ønsker at komme videre, er det vigtigt at der er så meget ro som muligt til at håndtere situationen, også økonomisk ro.

​Det er hvad man skal bruge en livsforsikring til, at sikre at dem man holder af, har ro til at finde sig til rette på en ny måde. Hvor stor ens forsikring skal være, afhænger af hvordan man har sat sig. Bor du alene og ikke har nogen børn, så er denne måske slet ikke relevant. Bor du sammen med en kæreste i en lejebolig, så er det ikke nødvendigt at sikre denne flere år i fremtiden. Har I børn så begynder behovet at vokse, har I ejer- eller andelsbolig, så vokser behovet yderligere.

Hvis den anden ulykkelige situation opstår og man mister sin erhvervsevne, er det vigtigt at man har sikret sig på en sådan måde at, at man forsat kan leve og tilpasse sig i de rammer man nu engang har. Her er en ulykkesforsikring slet ikke nok. En ulykkesforsikring udbetaler en sum penge, hvilket er godt til at få indrettet sig således at man kan forsætte sit liv, men den sikrer ikke en i mange år fremadrettet.​